Hur man tar sig tid till att läsa

Det är många av oss som inte kan tänka oss något mer avkopplande än en riktigt bra bok. Vi längtar efter att få krypa upp i soffhörnan med en skön filt, något gott att dricka och ett antal ostörda timmar framför oss. Men hur ser verkligheten egentligen ut? Har vi verkligen tid att njuta av den där stunden och hur viktig är den egentligen för vårt välbefinnande? Hur jonglerar man egentligen heltidsjobb, familjeliv och egentid och är det möjligt? I detta inlägg skall vi titta på varför det är så viktigt att läsa och hur du egentligen skall göra för att hinna med det.

Känn ingen stress

Det viktigaste är väl egentligen att inte bli stressad av alla böcker som väntar på att bli lästa. Älskar du att läsa har du troligtvis samlat på dig en del verk som du verkligen längtar efter att börja på, något som kan vara ganska stressande i sig själv. Lever du i en barnfamilj känner du troligtvis redan stressen från flera håll och det finns ingen anledning att även ett intresse du älskar skall börja stressa dig. Det kan vara svårt, kanske nästintill omöjligt, men det är viktigt att någon gång i veckan faktiskt avsätta tid till sig själv. Det kan vara när barnen är i skolan eller på någon form av fritidsaktivitet, eller varför inte på lördagskvällen när barnen är med kompisarna eller sitter klistrade framför tv:n? Strunt i tvätten och andra måsten, ibland är det viktigare att sätta sig själv först!

Varför skall du läsa?

Att läsa böcker man älskar och finner intressanta är bra utav flera olika anledningar. För en del är bokläsningen en chans att komma bort, en möjlighet att lära känna nya individer och ta del utav nya äventyr. Men studier har också visat att läsningen är bra för att minska på stressnivåerna i kroppen. 6 minuters tyst och avslappnad läsning räcker för att stressen skall sjunka med hela 68%, vilket i sin tur minskar risken för att du skall bli irriterad på dina barn, din partner eller dina arbetskamrater. Studier har även visat att självhjälpsböcker kan hjälpa dig ur en depression samtidigt som läsning överlag hjälper dig att sova bättre. Så ja, det är viktigt att du tar dig tid. Hitta en stund på dygnet, eller i veckan, som är bara din. Kryp upp i favoritfåtöljen eller ned i din Badtunna och njut av den där boken du så länge har längtat efter.