Pantbanken i litteraturens värld

Det finns många referenser till pantbanker i världslitteraturen och de fascinerade inte minst de viktorianska författarna. Pantbanken sågs som en mystisk plats som ibland kunde kännas direkt grotesk, inbäddad bland mörka gränder som en parasit som överlevde på människors olyckor och fattigdom.

Än idag förknippas att gå till pantbanken med något som känns som ett misslyckande. Belona pantbank är dock en pantbank som har följt med i tiden och som gör det möjligt för människor att hämta information på nätet och enkelt skicka in sina smycken för belåning utan att besöka en fysisk butik. Det ekonomiska läget just nu har betytt ett uppsving för landets pantbanker som fått en ny tillströmning av kunder.

Läs om Daniel Deronda

Är du sugen på att veta mer om hur pantbanken kunde porträtteras i världslitteraturen ska du till exempel läsa “Daniel Deronda” av George Eliot eller “Hagar of the Pawn-shop” av Fergus Hume. Böckerna bjuder på två unika perspektiv där Daniel Deronda köper tillbaka en pantsatt diamantring åt en kvinna han älskar medan den fattiga kvinnan Hagar tvingas arbeta bakom disken på kvarterets mest avskydda pantbank. För Daniel Deronda är pantbanken en plats där vackra men övergiva föremål finns, medan Hagar på nära håll ser fattigdomen och skammen att skiljas från en kär ägodel.