Ta med dig boken överallt!

Hur ofta sitter man inte med sin telefon i händerna och slöscrollar på Instagram för fyrtioelfte gången medan man är på väg till och från jobbet? Kanske är det för trångt för att plocka fram jobbdatorn, en tidning eller den där boken som legat i väskan i en månad. Varför då inte använda telefonen för att läsa?

E-boken och ljudboken

Tekniken leder till ständiga utvecklingar inom alla branscher. Även om pappersboken fortfarande är populär så läser allt fler böcker via skärm. Mobiltelefoner, surfplattor, läsplattor och mindre laptops är alla enkla att ha med sig och väger oftast betydligt mindre än en tjock bok. Och för den som inte kan stirra på skärmen under resan så har även ljudboken blivit ett fantastiskt alternativ. Med hjälp av hörlurar och andra Iphone tillbehör kan du skapa en perfekt portabel historieberättare som du kan ha med dig var du än är. Det finns ett flertal appar för både e- och ljudböcker och många bibliotek lånar ut digitala verk helt gratis.

Vad ska jag läsa?

De flesta av de stora böckerna som släpps idag släpps både i pappersform och digitalt. Det är inte alltid de även blir ljudböcker, men det blir allt vanligare. Generellt är deckare den mest populära genren i bokhandeln och toppar listorna både för e-böcker och ljudböcker. Men det finns böcker tillgängliga i alla möjliga genrer. Ett bra tips är att söka igenom topplistorna på olika boksidor och bibliotek. Oftast går det att även ställa in topplistan efter genre så du kan hitta just det du är sugen på för stunden.

Vad behövs för portabel läsning?

Det är enkelt att komma igång att använda e-böcker och ljudböcker. Många bibliotek i Sverige har så kallade e-bibliotek där alla titlar är tillgängliga digitalt. Ibland kan det behövas ett extra program för att läsa e-boken om du vill göra det offline, men oftast går det att läsa direkt via internet. Då behövs det internetuppkoppling, men gratis wifi i kollektivtrafiken är allt vanligare. Utöver en internetuppkoppling och lånekort på bibliotek så behövs det en skärm du är bekväm med att läsa på. Om du ska lyssna på en ljudbok så behövs det ett par bra hörlurar, gärna som stänger ute andra ljud så att du kan helt sjunka in i historien. Det kan också vara bra att ha en laddare tillgänglig om du ska läsa länge. Finns det inte tillgång till ström där du befinner dig kan en portabel powerbank vara din bästa vän, för vem vill sluta läsa mitt i en spännande scen?