När man pluggar till en tenta, ett prov eller för att höja sina betyg i allmänhet finns det många olika sätt att gå tillväga på. Ett av de största problemen är ofta koncentrationen då det alltid finns distraktioner som telefoner, kylskåp och allt annat som är mycket roligare men med lite planering, en bra metod och belöningar brukar man kunna uppnå de mål man satt.
Bland det smartaste man kan göra om man känner att det börjar bli lite tungt är att skaffa sig bra studiehjälp, där man får en personlig coach som både uppmuntrar och instruerar. Det kan handa om en allmän studieplan eller ett specifikt ämne, och man kan hitta både roliga och spännande sätt att lära in sina läxor på.
Fakta och fiktion
Ett annat sätt, som absolut inte behöver utesluta det första, är att komplettera sina studier med annan litteratur. Att läsa handlar ju inte bara om att plugga, utan kan vara ett sant nöje, och i många fall kan man hitta böcker som inte bara uppmuntrar elevens intresse för ett visst ämne, utan också ger en bättre översikt. Ta en jättesuccé som Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann från 2009 som dessutom filmatiserats. Här handlar det inte bara om en dråplig berättelse som får läsaren att brista ut i spontant skratt många gånger, utan även om en kul, fiktiv historielektion där hundraåringen själv påverkar förloppet genom slumpartade möten med personer som Winston Churchill och Mao Zedongs hustru.
Föredrar man äldre tidsepoker så finns det massor av bra litteratur om viking- och medeltiden som både fascinerar och inspirerar till ytterligare kunskap. Bland de populäraste skönlitterära medeltidsböckerna hittar vi bland annat Frans G Bengtssons böcker om Röde Orm, Marion Zimmer Bradleys Avalon-trilogi och Jan Guillous Arn-serie. Här kommer historien till liv på ett gripande sätt och man kan föreställa sig de stora personligheterna och slagen, resorna och vardagslivet.
Det finns många inom kulturvärlden som kritiserar den historiska romanen med motiveringen att det blir svårt att skilja på fakta och fiktion och att många författare inte gör bra efterforskningar. Ett klassiskt exempel är Dan Brown, som på ett mästerligt sätt håller spänningen på topp samtidigt som han presenterar historiska fakta som om de vore sanna, och det går fortfarande omkring många som tror att det är Maria Magdalena som avbildas i Leonardo da Vincis Nattvarden. För dem som ser historiska romaner som något positivt utgör de snarare en brygga i tiden som får det svunna att komma till liv igen.
För eleven eller studenten kan historiska romaner utgöra ett enormt kul och viktigt komplement som kan ge ökad motivation men det är också av avgörande betydelse att de samtidigt får lära sig källkritik och att ta det de läser med en nypa salt.