Svetlana Aleksijevitj – ett personporträtt

“Svetlana” Aleksandrovna Aleksijevitj föddes den 31 maj år 1948 i Stanislav, det som i dag är Ivano-Frankivsk, i sovjetrepubliken Ukraina. Hon är en ryskspråkig, vitrysk författare. Svetlana föddes tre år efter att andra världskrigets slut. Hennes pappa var vitrysk och hennes mamma kom från Ukraina, de var båda lärare i en liten by i Vitryska SSR. Under slutet av 1960-talet blev Svetlana antagen till journalistprogrammet vid universitetet i Minsk. När hon var klar med studierna arbetade hon som lärare, journalist och tidningsredaktör, hon var väldigt osäker på vilket yrke hon skulle satsa på.

Biografi och författarskap

Svetlana Aleksijevitj har bland annat skrivit en serie dokumentärromaner, “Utopins röster – Historien om den röda människan”, vilka handla om sovjetmänniskan. Till några av de mest kända böckerna hon skrivit hör “Kriget har inget kvinnligt ansikte”, som handlar om den Röda arméns unga kvinnor under andra världskriget. De berättar sin historia ett halvt liv senare om ett krig som inom dem ännu inte tagit slut. 1989 skrev Svetlana “Zinkpojkar” – en bok om unga Sovjet-soldater, vilka skickades till krigets Afghanistan. Ett krig som präglades av cynism och inkompetens. I boken “Bön för Tjernobyl” som kom ut 1996, skriver Svetlana om kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Svetlana vann nobelpriset i litteratur 2015, som en av den ryska litteraturens stora företrädare.

Priser och utmärkelser

Svetlana vann Nobelpriset i litteratur med motiveringen att hon skapar mångstämmiga verk som handlar om mod och lidande i vår tid. Hon har även vunnit många andra utmärkelser och priser för sitt författarskap, exempelvis det svenska Tucholskypriset år 1996, och 2007 vann hon det internationella Oxfam Novib/PEN Award. Om man vill åka till Ukraina och Vitryssland för att se var Svetlana vuxit upp och numera bor, kan man boka en resa. Då språket kan vara svårt att förstå är det smart att boka tolk som hjälper till att översätta. Det finns många platser att besöka för att följa Svetlanas liv och gå i fotspåren av hennes böcker. Svetlana Aleksijevitj är en otrolig författare, har du inte läst någon av hennes böcker bör du direkt göra det.