3 bra böcker om konspirationsteorier

Konspirationsteorier är ofta tokiga, ibland helt uppåt väggarna, men emellanåt förföriskt övertygande. De är i princip alltid kittlande. I det här inlägget ska vi titta på några bra böcker som handlar om just konspirationsteorier. Ingen av dem är förtjänt av någon foliehatts-varning. En av böckerna argumenterar övertygande för att det existerar en konspiration där få tidigare såg den. De andra tittar på skeenden som gett upphov till konspirationsteorier utan att sjunka för långt ned i teorierna som sådana.

 

Konspirationsteorier och graffiti går ibland hand i hand. Många är de, foliehattar eller inte, som basunerat ut sin tro på Illuminati eller andra sammanslutningar som tros styra världen genom att måla det på en vägg. Med det sagt så är de flesta som håller på med graffiti långt från några konspirationsteoretiker. En världsledande tillverkare av grafittifärg är tyska Molotow, med hög kvalitet. Du kan hitta hela sortimentet från Molotow hos HLStore.com, inklusive märkpennor och markers.

Chaos: Charles Manson, the CIA, and the Secret History of the Sixties

Journalisten Tom O’Neill fick för tjugo år sedan ett uppdrag som gick ut på att skriva ett fördjupande reportage om de berömda Manson-morden som begicks år 1969. Morden som utfördes av hans följare i den sektliknande sammanslutning som han bildat några år tidigare innebar bland annat att filmregissören Roman Polanskis fru Sharon Tate dödades på ett brutalt sätt. Hans granskning av fallen leder ner i djupt hål där både CIA och Kaliforniens polismyndigheter tycks vara inblandade. Det blev inget tidningsreportage, men väl en bok som är en av de mest övertygande konspirationsteoretiska böckerna därute.

The Obama Identity

Den här satiriska boken av Edward Klein och John LeBoutillier utforskar, i novellform, en del av de konspirationsteorier som spreds om Barack Obama under hans tid som president. Främst av dem är förstås den vitt spridda idén om att Obama skulle varit en illegitim president i och med att han ska vara född i Kenya (man måste som bekant vara född i USA för kunna väljas till president). Många skulle säga att det är en av de fånigaste konspirationsteorierna någonsin och det är just det som gör den till ett såpass bra ämne för en av de roligaste böckerna om just konspirationsteorier.

Area 51: An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base

I den här omfattande reportageboken tar journalisten Annie Jacobson ett helhetsgrepp om mysterierna som omgärdar den berömda amerikanska militärbasen Area 51. Nog finns det mycket spännande här, det var trots allt först för några år sedan som USAs flygvapen överhuvudtaget erkände officiellt att basen existerar. Faktum är att basens existens erkänts endast två gånger. När detta skrevs var det alldeles nyligen i samband med att ett skämtsamt Facebook-upprop med målet att storma basen för att avslöja dess hemligheter.