Starta och driva bokförlag

Vad hade hänt om ingen hade publicerat Sagan om Ringen? Alice i Underlandet? Det finns romaner som man kan läsa om och om igen, och bara älskar att återuppleva. Sen finns det de romaner som i sin tur bildar helt nya världar, med storslagna episka äventyr och efterföljare i form av filmer, spel, musik och nya romaner och filmer som alla anspelar på de ursprungliga. Som bokförläggare väljer man ut vilka mästerverk som kommer att gå till tryck, och ha en chans att nå ut till efterföljande generationer. Det är ett stort ansvar och kräver mod. Men varför skulle man vilja starta ett företag om man saknar mod? Det går inte. Men mod är inte det enda som behövs utan också en rejäl drivkraft som ger lust att arbeta hårt i några år för att få en bra omsättning i en verksamhet av det här slaget, och en riktigt bra affärsplan.

Gör en affärsplan med hjälp av frågorna

Vad är det för typ av kunskap du har? Är du en bokfantast som kan avgöra litterära kvaliteter på löpande band, eller ett affärsämne med näsa för vad folk kommer att vilja ha om 2-3 år framåt? Är du innovativ och hittar snabbt nya vägar att distribuera den vara du säljer, eller anser du att böcker ska tryckas och hållas i vid läsning? Du är väl medveten om att ljudboksförlagen slukar bokförlagen på löpande band så det gäller att vara varsam vid val av distributionsvägar. Är det klokt att ha tryckta romaner, eller ska du sträva efter att skapa ett förlag för ljudböcker? Vad gör i så fall din idé så unik att du kan konkurrera med de stora bokförlagen? Det vore klokt att fundera igenom dessa frågor och några fler först, och sedan fatta några kloka beslut. För att skapa ett bokförlag som lockar både författare och kunder, behöver du mycket kompetens. Det vore bra att kunna alliera sig med en ny smart teknisk plattform, som med bra funktioner och lågt pris kan locka kunder till de böcker du vill ge ut.

Vem vill investera i ditt förlag?

Därefter kan du locka till dig investerare av olika slag. Du behöver böcker att ge ut, och att få etablerade författare att vilja låta dig ge ut deras verk kan ta tid . Romaner passar extra bra att lyssna på, och en spännande roman är et de flesta väljer att ta med på en semesterresa eller att ha i öronen när de pysslar hemma. Fundera över om du kan hitta någon som gärna vill ge ut sin bok, men inte är känd ännu. När du sedan ska driva ditt företag behöver du ett startkapital. Tänk på att med ett smart företagslån kan du få kapital nog att göra en offensiv marknadsföring som passar ditt nystartade förlag. Oavsett om du väljer att trycka eller spela in böcker, och att försöka locka etablerade eller debutanter till ditt förlag, behöver förlaget synas för att fungera. Köp marknadsföring och locka fler investerare för en bra start. Kan du få en känd person att ställa upp, eller startar ett socialt företag är chansen att lyckas större.