Ljudböcker

Efterfrågan på ljudböcker har fullkomligt exploderat under senare år. Det finns idag ett flertal online-tjänster där man genom en månatlig avgift kan lyssna på ett obegränsat antal böcker. Marknaden sägs ha vuxit med hela 55% under 2016. Dock är ljudboken ingen nyhet i sig. Möjligheten att lyssna på en bok som är inläst på ett medie har funnits sedan 1950-talet. Då kallades de för talböcker och var främst avsedda för synskadade personer, människor med lässvårigheter och andra läshinder. Dagens bibliotek tillhandahåller fortfarande en stor samling ljudböcker, men idag är det desto vanligare att man lyssnar på böcker via digitala abonnemangstjänster på nätet. Det finns ljudböcker i alla typer av genrer och böckerna kan användas i både läro-, underhållnings- och avslappningssyfte.

Ljudböcker för alla

Ljudböcker finns tillgängliga i många olika kategorier och kan användas för många olika syften. Du kan snyfta till en roman eller låta en barnberättelse förtrolla de små medlemmarna i familjen. Oftast kan man välja uppläsning på de nordiska språken. en ny ljudboksapp på arabiska har nyligen lanserats för att bredda tillgängligheten även för arabisk-talande personer. Med tanke på att arabiska är ett av de fem största språken i världen så öppnar tjänsten upp emot en enormt stor marknad. Faktum är att du även kan lära dig ett nytt språk med ljudböcker. Ladda ner en grundkurs i valfritt språk och försök att lyssna så ofta du bara kan. Kurserna är enkelt uppbyggda – du lyssnar och upprepar sedan ord och fraser i ditt eget tempo och kan gå tillbaks till stycken som du behöver öva mer på. Det bästa av allt är att du kan lyssna och öva under tiden som du städar eller sysselsätter dig med annat.

Integrera ljudboken i vardagen

Det som är så bra med att lyssna på en bok är att ljudböcker gör böcker tillgängliga för alla. Du kan lyssna i situationer där du inte har möjlighet att ta upp en bok att läsa. Du kan laga mat medans du lyssnar på den senaste deckaren eller träna med boken i hörlurarna. Det är många som upplever att träningen går lättare med en bok “i öronen” då man tenderar att bli helt uppslukad av handlingen. Med andra ord är det en perfekt kompanjon under kvällspromenaden. En avslappningsbok för barn kan vara en livräddare under stressiga eftermiddagar då barnen bråkar om din uppmärksamhet. Även förskolor runt om i landet har sedan länge anammat ljudboks-trenden och använder den i sin dagliga pedagogik för att reducera ljudnivån i barngrupperna. Med andra ord har ljudboken många användningsområden och den är ett värdefullt verktyg i vardagen.