Skapa ett eget bibliotek

De flesta bokälskare har någon gång drömt om ett eget bibliotek och många har också förverkligat denna dröm. Oavsett vilken typ av böcker man föredrar finns det många olika sätt att skapa ett eget bibliotek. För de som verkligen älskar böcker är läsplattor inte ett alternativ då själva boken förknippas med så många olika känslor och sinnen. Tyngden av en riktigt bra bok i handen, doften av en antikvarisk raritet eller känslan av förväntan inför berättelsen som väntar gör det kinestetiskt omöjligt att nöja sig med den nya teknikens under.

Rum i rummet

Det spelar egentligen ingen roll hur stort biblioteket man skapar blir utan det hela handlar om att omge sig med den litteratur man älskar. Dessa val kommer att prägla såväl storlek som utseende. Om man älskar klassisk litteratur behöver man kanske mer plats än om man bara vill ha någonstans att förvara sin studentlitteratur. Den klassiska bokälskaren låter inreda ett rum i huset eller lägenheten där hyllmeter efter hyllmeter fylls med litteraturhistoriens mästerverk. Böcker är inte bara fantastiska att läsa utan äldre böcker är dessutom väldigt vackra och passar utmärkt att inreda med då de även passar som dekoration. Halvfranska band med utsökta skinnryggar och guldbokstäver ger rummet eller de delar av rummet man vill framhäva en extra dimension av en tid som inte längre finns.

Antikvariat

Att förverkliga en dröm kräver att man vet vad man vill och att man konkretiserar sina tankar och idéer. När man vet hur stort eller litet biblioteket ska bli behöver man fylla det med alla de titlar man önskar. Riktiga boknördar sammanställer en lista och ger sig ut på antikvariska äventyr och hittar gamla vackra band som behöver ett nytt hem. Har man tur kanske Strindbergs samlade verk väntar där ute med förgyllda ryggar sammanbundna av en känd hovbokbindare. Man behöver inte lägga ner en förmögenhet på sitt bibliotek utan man får själv ta ställning till hur mycket man vill spendera. Själva bokjakten är dock en del av nöjet. Idag kan man även köpa antikvariska böcker online och verkligen göra fynd. Om man hittar en riktig raritet men behöver ett litet lån för att kunna genomföra affären kan man hitta information och jämföra priser hos snabbalån.nu.

Personlig smak och stil

Vill man inte ha ett gammaldags bibliotek går det lika bra att skapa ett klassiskt bibliotek med nytryckta böcker. Det är inte alla som uppskattar äldre böcker. En hel del bokälskare tycker också om att läsa helt ny litteratur och det bibliotek man vill skapa kommer till stor del att präglas av personlig smak och stil. Detsamma kan sägas när det gäller sortering och kategorisering. Många låter färgerna styra medan andra ställer böckerna i bokstavsordning. Inte sällan förstärker valet av bokhyllor och övrig inredning det intryck man vill skapa. Ett klassiskt bibliotek vill kanske stoltsera med viktorianska bokhyllor medan biblioteket hos den moderna bokälskaren rymmer gåvor och favoriter i någon av IKEAs alla varianter. Det finns inga rätt eller fel utan det står var och en fritt att efter tycke och smak skapa ett eget bibliotek.