Klassikerböcker för alla

Även den mindre vana läsaren har mycket att hämta i klassikerhyllan! För den som vill botanisera bland litteraturhistoriens främsta verk (utan att för den sakens skull kämpa sig igenom en tegelsten som Dostojevskis Brott och straff) följer här en lista på titlar som inte tar alltför mycket tid i anspråk. För ett extra prisvärt bokinköp kan Bokus rabattkod vara ett bra alternativ.

Orwells klassiska satirroman utkom 1945 och behandlar händelserna i forna Sovjetunionen fram till och med Stalin-eran innan andra världskriget. Det kan låta tungt, men i och med Orwells fabelgrepp där han låter grisar göra revolution mot sin bonde bjuder han in till mycket underhållande läsning om ett intressant och komplext ämne.

Främlingen är en till synes tunn titel med mustigt innehåll. Romanen behandlar huvudpersonen Mersaults öde, som efter vissa förvecklingar står inför att ha råkat döda en människa. Eller var det med vilje? Mersaults neutrala, likgiltiga inställning till mordet och allt annat som händer får stor konsekvens för följderna och Camus ställer med sin roman frågor om intention och handling ur ett existentialistiskt perspektiv. Den här boken är väldigt intressant att läsa i relation även till dagens samhälle.

Och när vi är inne på böcker som är relevanta idag är Karin Boyes Kallocain ett utmärkt ytterligare exempel. Bokens titel anspelar på det sanningsserum som kemisten Leo Kall uppfinner, som avslöjar människors tankar med särskild tanke på att finna fiender till den övervakande staten. Det är en dystopisk berättelse om övervakningssamhället som lutar åt science fiction, där otroligt mycket av det Boye fiktivt skrev om 1940 då boken gavs ut kommer kännas igen hos en läsare av idag. Skrämmande!

Inte en roman, men väl en otroligt tongivande och omskriven dikt där den mycket citerade raden ”April är den grymmaste av årstider” härstammar ifrån. Ge poesin en chans med denna fantastiska domedagsskildring!

Även deckargenren har sin plats i litteraturhistorien, och i En studie i rött gör den klassiske detektiven Sherlock Holmes sitt allra första framträdande. Här lär detektiven känna Doktor Watson och tillsammans löser de sitt första fall: mordet på Enoch J. Drebber och hans sekreterare. Mer än så vore rent ut sagt olämpligt att gå in på handlingen här, men det är minst sagt rafflande. Precis som varje god deckare ska vara! Om du till vardags bara läser nutida kriminalromaner kan en klassikerdeckare vara en perfekt ingång till äldre litteratur.

En annan ingång till att läsa klassiker kan vara att välja någon som nyligen filmatiserats. Det kan vara mycket intressant att jämföra en film man sett med den litterära förlagan! Som exempelvis Den store Gatsby, där Leonardo DiCaprio spelade huvudrollen som den till synes mycket glamouröse Jay Gatsby. Romanen är bara ca 160 sidor lång, men däri ryms en otroligt fascinerande historia och många oförglömliga karaktärer. Bara att låta sig svepas med.